BESTEED VOLDOENDE AANDACHT AAN BEPERKING VAN FORMALDEHYDE-EMISSIE!
Hoge concentraties formaldehyde kunnen negatieve invloed hebben op de gezondheid.WAT IS FORMALDEHYDE?
Formaldehyde is een vluchtige organische stof (VOS) die op kamertemperatuur vrijkomt. Het is een kleurloos gas met een prikkelende geur. Planten, dieren en mensen produceren lage formaldehyde niveaus tijdens het stofwisselingsproces. Ook hout bevat van nature een kleine hoeveelheid formaldehyde. Formaldehyde wordt in een breed scala aan producten gebruikt, zoals in verf, schoonmaakmiddelen, lijmen, plaatmateriaal, maar bijvoorbeeld ook in kleding en persoonlijke verzorgingsproducten.FORMALDEHYDE IN PLAATMATERIAAL: HOE ONGEZOND IS HET?
Plaatmateriaal van hout, zoals spaanplaat, MDF (Medium Density Fiberboard), OSB (Oriented Strand Board) en multiplex, kan formaldehyde bevatten. De hoeveelheid formaldehyde die uit plaatmateriaal vrijkomt, wordt de formaldehyde-emissie genoemd. De formaldehyde-emissie is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder: het formaldehydegehalte in de gebruikte lijm, de ouderdom van de plaat en de temperatuur en de relatieve vochtigheid van de ruimte waarin het plaatmateriaal zich bevindt.Een te hoge concentratie en langdurige blootstelling aan formaldehyde kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom zijn er strenge richtlijnen voor producten met betrekking tot formaldehyde. Hierdoor komt formaldehyde maar in kleine hoeveelheden voor in producten en is het gebruik van deze producten over het algemeen veilig, maar minder is beter.
KIES VOOR PLAATMATERIAAL MET LAGE FORMALDEHYDE-EMISSIE
Voor gebruik binnen kies je bij voorkeur voor plaatmaterialen met weinig formaldehyde. Niet alle plaatmaterialen bevatten namelijk evenveel formaldehyde. De formaldehyde-emissie van plaatmateriaal wordt aangegeven met een emissienorm. In Europa zijn de volgende emissienormen voor plaatmateriaal van toepassing:
- E1: 0,1 ppm formaldehyde
- E05: 0,05 ppm formaldehyde
- E0 / NAF / ZF
Regelmatig duikt ook de klasse of aanduiding E0 op. Met E0 wordt aangegeven dat geen formaldehyde is toegevoegd en plaatmateriaal formaldehydevrij verlijmd is. Regelmatig wordt dit ook aangeduid met NAF (No Added Formaldehyde) of ZF (Zero Formaldehyde).
Geen enkele plaat is echter volledig formaldehydevrij. Er is altijd sprake van een natuurlijke hoeveelheid formaldehyde afkomstig uit het hout. - ULEF
Ook de term ULEF kun je tegen komen en staat voor Ultra Low Emission Formaldehyde. Dit betekent niet dat er geen formaldehyde houdende lijm is gebruikt maar garandeert wel een lage emissie.
Ons assortiment bevat ook diverse E0 / NAF / ZF / ULEF plaatmaterialen welke formaldehydevrij verlijmd zijn of minimaal een zeer lage emissie hebben.
CERTIFICERINGEN
Naast de emissienorm kunnen ook certificeringen een goede indicatie geven van de formaldehyde-emissie van plaatmateriaal. Enkele belangrijke certificeringen zijn:
- CARB2 NAF: deze certificering stelt strenge eisen aan de formaldehyde-emissie van plaatmateriaal en de toevoeging NAF staat voor No Added Formaldehyde.
- F****: deze Four star F-classificering is een onderdeel van de Japanse industriële Standaard (JIS) welke o.a. eisen stelt aan materialen en grenswaarden voor emissie van vluchtige organische stoffen (VOS), waaronder formaldehyde. F**** is daarbij de strengste norm, dus laagste uitstoot.
Door te kiezen voor plaatmateriaal met een lage formaldehyde-emissie kun je de blootstelling aan deze schadelijke stof verminderen. Bekijk voor meer informatie de speciale informatiepagina 'Formaldehyde emissienormen en certificeringen'. Hulp nodig bij het maken van de juiste keuze? Wij helpen je graag!
TIPSGEEF DE VOORKEUR AAN FORMALDEHYDEVRIJ VERLIJMDE PLATENAls dit niet mogelijk is, kies dan voor spaanplaat, OSB, MDF of multiplex met een lage formaldehyde-uitstoot. EEN BESCHERMLAAG BEPERKT HOEVEELHEID EMISSIE De formaldehyde-uitstoot van plaatmateriaal kan aanzienlijk worden beperkt door het aanbrengen van bijvoorbeeld een laag lak of HPL. Meubelspaanplaat is vrijwel altijd al voorzien van een afwerking in de vorm van houtfineer of melamine. Door deze afwerklaag is de afgifte van formaldehyde lager dan die van niet-afgewerkt plaatmateriaal. VENTILEER VOLDOENDE Een belangrijk advies is ook om te zorgen voor een goede ventilatie en verluchting. Op deze manier worden eventuele formaldehyde-emissies uit de platen verwijderd naar de buitenlucht. Een goede ventilatie gebeurt 24 op 24u, gebruik daarvoor ventilatieroosters of zet ramen op een kiertje. style="background-color:#82bc41"> |