text.skipToContent text.skipToNavigation
Even geduld, we verzamelen alles voor je! Even geduld, we verzamelen alles voor je!
true

Tips voor het egaliseren van vloeren.

Voordat je aan de slag gaat met het egaliseren van een vloer zijn er enkele cruciale regels waarmee je rekening moet houden. De dekvloer moet schoon, droog en vast zijn. Hieronder leggen we je uit waarom dit zo belangrijk is. 



Logo Wakol

Schoonmaken van de dekvloer

De dekvloer moet volledig schoon zijn. Wat betekent dat er geen verf-, stuc- of lijmresten of andere verontreinigingen meer op de vloer mogen zitten. Als er vervuiling aanwezig is die moeilijk te verwijderen is, kun je overwegen om te fixeren met het juiste voorstrijkmiddel. Wakol heeft verschillende voorstrijkmiddelen om bijvoorbeeld stof te binden, een vochtscherm te creëren, de dekvloer te verstevigen of een hechtbrug over lijmresten aan te brengen.

Schoonmaken van verschillende soorten vervuiling

  • Verf- en stucresten: verwijder zoveel mogelijk door schuren of stofzuigen.

  • Lijmresten: schraap en steek deze resten zoveel mogelijk weg. Voor niet-schurende lijmen kun je Wakol MS330 of Wakol PU280 gebruiken om ze stevig aan de dekvloer te bevestigen. Gebruik vervolgens een geschikt voorstrijkmiddel voor niet-zuigende vloeren, zoals Wakol D3045.

  • Tegelvloeren: ontvet met Wakol R4515 Tegelreiniger en schuur daarna met diamant. Breng vervolgens Wakol D3045 aan om voldoende hechting mogelijk te maken. 

Droge dekvloer

Een dekvloer moet blijvend droog zijn. Als er ‘restvocht’ aanwezig is, zoals na het storten van een nieuwe dekvloer, kun je een vochtscherm toepassen. De uitzondering hierop zijn gips gebonden dekvloeren, die altijd volledig droog moeten zijn. Naast de vertrouwde Wakol PU280, heeft Wakol ook de Wakol MS330 in het assortiment opgenomen. Deze voldoet aan de eisen van moderne vloerenleggers die werken zonder oplosmiddelen en schadelijke stoffen hoog in het vaandel hebben staan. Het is vrij van epoxy en isocyanaat, en met de Wakol MS330 kun je binnen slechts één uur een vochtscherm creëren in slechts één laag!

Let op: vochtschermen kunnen nooit op een dekvloer worden aangebracht die blijvend vochtig is. In dat geval moet een gespecialiseerd bedrijf worden ingeschakeld om het vochtprobleem op te lossen.

Vaste dekvloer

Een vaste dekvloer betekent dat deze door de gehele doorsnede, van boven naar beneden, volledig hard is. Dit kan alleen worden bepaald na een grondige inspectie. Je kunt de vastheid aan het oppervlak controleren met een stalen kraspen. Omdat veel aannemers na het storten van de dekvloer een dunne toplaag aanbrengen, is het noodzakelijk om op verschillende plaatsen enkele centimeters dekvloer te verwijderen om de stevigheid in de diepte te controleren. 

Als de vloer volledig vast is, kun je volstaan met een normaal voorstrijkmiddel zoals Wakol D3040. Als de dekvloer niet volledig vast is, kun je een speciaal voorstrijkmiddel gebruiken met impregnerende en verstevigende eigenschappen, zoals Wakol PU280 of Wakol MS330. Vervolgens dien je het voorstrijkmiddel Wakol D3045 aan te brengen om een goede hechting mogelijk te maken met een van de diverse Wakol-egaliseermiddelen.

Voor een instabiele dekvloer met scheuren, maar waarvan de vloervlakken wel vast liggen en er leidingen zijn gefreesd, kan Wakol AR150 wapeningsweefsel worden toegepast. Dit kan het beste worden gedaan door Wakol D3060 plastificeermiddel toe te voegen (in plaats van water) aan een van de Wakol-egaliseermiddelen, zoals Wakol Z615, Wakol Z640 en Wakol A830, om een uitstekende hechting te verkrijgen.

Egaliseren

Voordat je begint met egaliseren, is het essentieel om aandacht te besteden aan de omstandigheden en het juiste egaliseermiddel te kiezen.

Omstandigheden:
  • Temperatuur: werk in een ruimte waar de temperatuur minimaal 18°C is, en zorg ervoor dat de dekvloer minimaal 15°C is.
  • Luchtvochtigheid: De relatieve luchtvochtigheid moet tussen de 50% en 65% zijn.
  • Tocht: voorkom toch over de vloer tijdens het egaliseren.
  • Ventilatie: na het egaliseren moet je goed ventileren.
  • Vloerverwarming: bij aanwezigheid van vloerverwarming moet je rekening houden met de aanvoertemperatuur. De dekvloer mag niet warmen worden dan 20°C! Check ook of er bij een nieuw vloerverwarmingssysteem het opstookprotocol is uitgevoerd. Zo niet, laat dit eerst uitvoeren.
Indien je bovenstaande omstandigheden niet in acht neemt, zal het egaliseermiddel niet voldoende mooi vloeien en niet binnen de aangegeven tijd drogen.

Gebruik egaliseermiddel

  • Emmers: gebruik minstens 3 emmers om voldoende rijpingstijd mogelijk te maken. Het egaliseermiddel moet na het eerste mixen ongeveer 2 minuten "rijpen" voordat je het opnieuw mixt. Dit zorgt voor een veel mooiere vloei. Zorg ervoor dat je de emmers telkens schoonmaakt met schoon water, omdat vervuilde emmers de vloei negatief kunnen beïnvloeden.
  • Waterhoeveelheid: Raadpleeg de instructies op de verpakking voor de juiste hoeveelheid water die je moet toevoegen. Speel niet met de hoeveelheid water, zelfs niet als de omgevingstemperatuur hoog is. Het toevoegen van te veel of te weinig water kan problemen veroorzaken. Bij een specifieke hoeveelheid water op de verpakking moet je deze precies aanhouden. Te veel water kan bindmiddelen naar de oppervlakte laten drijven, wat de hechting van lijm kan beïnvloeden en de vloer los kan maken.
  • Droogtijd: Houd voldoende droogtijd in acht na het egaliseren. Schuur de vloer glad, maar vermijd overmatig polijsten, omdat dit de hechting van lijm kan verstoren.
Wakol-egaliseermiddelen

Bestel je egaliseermiddel hier


 

  

CURSUS EGALISEREN & PVC VERLIJMEN.

Wil jij ook het egaliseren en verlijmen proces volledig onder de knie hebben? Dan gaan wij je vooruit helpen! Vanaf dit jaar lanceren wij onze nieuwe cursus Egaliseren & PVC verlijmen. Hierin leren wij jou door middel van theorie en praktijk alle ins en outs over egaliseren en flexibel verlijmen.

Lees hier meer erover en schrijf je in!